Första adventsfirande

Igår var det första advent och vi hade adventsfika på kontoret. Nu finns det ju inte pepparkakor och glögg här nere, men vi hade kanelbullar och kanelte. Fungerade bra det med. I bakgrunden hade vi julmusik och utanför var det till och med lite mörkt så våra ljus lyste upp lite. Riktigt mysigt.

 

Adventsljusstake som aktivitetsteamet gjort för att vi ska få lite julkänsla :) 

Imorgon har vi Kick-Off med resten av Krabi teamet i AoNang. Allt som allt är vi elva. Vi ska snorkla, besöka stranden från The Beach och festa. Hoppas på sol och en riktigt rolig kväll. Men ärligt talat tror jag inte att det kan bli annat än bra!

Nu har min Ipod gått sönder efter att ha varit halvtrasig i ett par år. Var kanske inte den bästa tajmingen när jag precis tagit mod till mig att lyssna på en deckare när jag är ute och går. Får se om jag hittar någon ny. Tekniken är ju billigare här än hemma och jag vill även ha en iphone, ipad och systemkamera haha. Det är gästerna som visar sina teknikgrejer och då vill jag också ha. Men ipaden får nog vänta men det andra överväger jag faktiskt så får se ;) Sen hur jag ska förstå på mig alla instruktioner det är ett annat problem och får vänta till då.


Första dyket på egen hand


Nu har har jag dykt på egen hand för första gången och det gick superbra, jag är en riktigt stjärna. Som vanligt var jag ganska nervös innan men väl i vattnet gick allt toppen, och som sagt så underlättar det när instruktörerna är så bra. Vi fick göra tre olika dyk där vi satte ihop utrustningen själv och simmade två och två i par. Gjorde samma övningar i havet som vi förr gjorde i poolen. Tappade bland annat luftkällan, fyllde masken och tömde den m.m. Det jag var lite orolig för innan var hur det skulle gå med min tryckutjämning men det gick fin fint! Vi såg ingen sköldpadda denna gång men världens sjätte giftigaste orm, och jag var inte det minsta rädd! Det som var lite tråkigt var att sikten inte var så bra, cirka 10 meter men hoppas det blir bättre till nästa gång då mina sista dyk är :) Snart har jag dykcertifikat!


Från dyket i Turkiet där jag var något räddare än jag är nu :)

Det är mysigt att ha farmor och Staffan här. Farmor sa igår att jag lyckats hitta bra restauranger, så det är ju toppen. Det har blåst en del och vädret har inte varit det bästa så häromkvällen när vi satt på en restaurang vid havet blåste en stor trädgren ner. Den var jättetjock och om vi hade fått den på oss kunde det gått riktigt illa. Men taket ovanför oss höll bra och tur var väl det. Idag är min andra lediga dag denna vecka och vi ska snart iväg på massage. Staffan vet inte vad han ska välja än medan farmor har sagt att hon ska minsann tid minst två gånger när det är så billigt. Så ni förstår att vi har det bra :)




Första flygplatsdagen


Min första flygplatsdag gick helt okej. Det var avgång mitt i natten, klockan fyra och det var lite rörigt med hotellet när gästerna skulle åka men allt annat gick smidigt. Jag lyckats hålla mig vaken under hela bussresan (vilket jag inte trodde jag skulle klara) och det klaffade bra med färjorna. Det enda lilla missödet, om vi ni ska kalla det för det, var att jag tappade min beltbag. Höll mig förvånansvärt lugn med tanke på att det var kolsvart ute, och väskan hade samma färg. Så var den fanns hade jag inte en aning om, kunde vara på någon av bussarna, färjorna eller hotellet. I fanns ju ”bara” mitt arbetstillstånd, nycklar, id-kort och annat onödigt. Men vi fann den tillslut och allt var frid och fröjd. På flygplatsen fick jag beröm och kramar av gästerna och var mer än nöjd.

Nu är ju som sagt farmor och Staffan här och än har vi mest tagit det lugnt. Ätit god mat, de har sett mitt välkomstmöte och nu även vart på marknad. Jag slogs då av hur billigt det var. Har nu köpt två Rayban solglasögon för 200 baht, cirka 50 kronor, helt överkomligt. Även hittat träningsshorts för 100 baht, I like! Senare under veckan har vi bestämt massage och snorklingstur. Sen får vi inte glömma det viktigaste, skip-bo :) Staffan har även fått hjälpa mig att ta ut en ödla ur rummet, ja de äter insekter men jag vill inte ha den i mitt sovrum, hur söta de än är :)


Två steg närmare dykcertifikatet


Idag har jag klarat av min andra dag på dykcertifikatet. Jag har läst mycket teori och sett på filmer och igår gjordes lite teoritest och pooldyk. Det är riktigt kul och intressant :) Tycker faktiskt att jag är riktigt duktig men ska väl inte sticka under stolen med att jag varit nära panik någon gång när jag inte fått luften jag vill. Men det är så bra här är att jag måste behålla lugnet för gör jag inte det kan det gå riktigt illa. Så det lär mig verkligen att vara lugn. Jag kan sätta ihop min egen dykutrustning, andas i en annans regulator, tömma masken på vatten och mycket annat. Låter kanske lätt men är mer tanke bakom den än man tror.

På fredag ska jag göra mitt första dyk och är lite pirrigt men ska bli kul! Det är jag och två till, så jag är inte ensam. Sen har jag en toppenlärare och det underlättar. Annars är det min första flygplatsdag imorgon och jag ska upp mitt i natten. Men farmor och Staffan kommer så det är det värt. Ikväll är det fest på "mitt" hotell och de håller på och gör jättefint med scen, dukade bord och dekorationer. Vad jag ska göra? Sova :P

Kolla sköldpaddan!


En sak jag minns riktigt bra från när jag var i Thailand sist var när jag fick in jättestarka räkor. Hela kvällen satt jag och sög på en vattenflaska. Jag är oerhört känslig för stark mat och när jag lagar mat själv glömmer jag ofta att krydda den med salt och peppar. Igår beställde jag kyckling med cashewnötter vilket brukar vara jättegott och inte så starkt. Efter några tuggor började det brännas lite, och jag tänkte det går väl fint för jag är ju lite mer van nu än förr. Efter ytterligare någon tugga brände det så mycket så de vid bordet fick höra upprepade gånger hur stark min mat var. Sen började det rinna ur näsan och ögonen. Jag åt upp allt för jag var ju hungrig, men det är nog den starkaste maten jag ätit någon gång.

Imorgon är första dagen mot mitt dykcertifikat. Är lite nervöst, även om det ”bara” är teori och pooldyk imorgon. Har läst tre kapitel och sett tre filmer så är lite förberedd. När vi snorklade sist såg jag en sköldpadda, ganska djupt ner och jag hoppas, hoppas få se någon under något av mina dyk med.

Har fortfarande inte kopplat att jag befinner mig i Thailand och ibland måste jag försöka stanna upp och tänka var jag är och vad jag gör. Är så lätt att ta det för givet eller tänka på vad jag ska göra nästa säsong och inte uppskatta här och nu. Vad är det för mening med att göra något om man hela tiden ska tänka på framtiden och inte uppskatta det man har? Att vara mer i nuet tror jag är något som alla behöver öva på. Tänk efter själv, hur ofta är du verkligen i nuet?


Målet för denna säsong - check

 

  • Jag ska ta dykcertifikatet nu som är mitt mål för den här säsongen. Är som att plugga igen med en bok som ska läsas och filmer som ska ses, sedan blir det test teoretiskt och praktiskt. Jag är expert på det där med tryck och volym, eller inte men det löser sig ;) Jag var rädd när jag dök i Turkiet, men mer fascinerad så tror det kommer bli samma sak här.

  • Här om kvällen var det en festival där man sänder ut sina onda andar i vattnet genom att skicka ut blommor med ett tänt ljus i. Det satt vi och såg på från en mysig strandbar. Finns inga nattklubbar här men en del mysiga barer. Med oss hade vi vår tuk-tuk chaufför, haha.

  • Denna säsong kommer som det ser ut nu bli ganska lugn, och jag gillar det! Var det jag önskade att ha tid till gästerna och lära känna dem. Känns riktigt bra. Och nu på nästa ankomst kommer farmor och Staffan också. Ska bli kul, och ja jag möter er på flygplatsen :)

  • Imorgon är jag ledig och ska på en av våra bästa snorklingsturer. Ska bli så NICE!


Va fan händer


Igår natt när jag precis hade somnat vaknade jag av en smäll som var högre än något jag hört förut. Tänkte att det var skottlossning på gatan och uppror eller något, men sen tänkte jag nej inte i lugna Thailand. Någon sekund senare kom nästa smäll, trippade upp ur sängen och kollade ut på gatan. Lugnt. Därefter nästa smäll, och ljus. Då insåg jag att det åskade och blixtrade. Jag var livrädd och kunde knappt somna. Övervägde att ringa mina kollegor som bor 4 km bort och fråga om de kunde komma till mig, så rädd var jag. Men lyckades somna sen och fick höra dagen efter att det åskvädret var något av det största lokalbefolkningen hört. Jag verkar dra till mig konstigt väder på mina destinationer.

Något som gick bra var mitt första välkomstmöte. Är så mysigt här för vi är bara två ”vanliga” guider och inte så många gäster så man kommer närmare gästerna. Efter två veckor tror jag att jag kommer känna de flesta ganska bra. Det som är så skönt här med är att alla är så glada och hotellen har hittills lyckats lösa de problem som uppstått :)

Vill även säga igen att det är en himla tur att min ormfobi inte finns länge för då hade jag inte kunnat vistats på denna ö. Men det ska tydligen bli färre ormar när fler turister kommer. Men stolt är jag över mig själv när jag ändå befinner mig där det kan finnas ormar, något som aldrig skulle skett för några år sen!



När jag gick och blev av med min ormfobi, ormen heter Olivia :)


Let's get the party started


För bara någon dag sen hade jag ju en förälskelse i apor. Den gick över ganska snabbt när vi paddlade i Mangrooveträsken och fick träffa vilda apor. De små var fotfarande söta men de stora, lite läskiga. Vi satt i en kanot och matade de och de blev som galna när mat kom. Se på bilden nedan hur många de var och det var bara några. Men en häftig upplevelse var det!



Igår hade vi Kick-Off med de andra resebolagen. Vi åkte på en båttur är man besöker fyra olika öar. Jag som inte riktigt tyckt att detta varit Thailand mot vad jag minns när jag var här för sju år sen fick uppleva det igår. De fantastiskt vackra klipporna som reser sig upp mitt i havet och även snorkling bland alla fiskar. Vi simmade in i en grotta när man behövde ficklampa för att se och hamnade på en strand med branta klippväggar om. Där blev vi indelade i lag och hade tävlingar. Vi åt kanelbullar och lärde känna varandra bättre. På kvällen var det middag och sen gick vi ut en sväng. Behöver ag säga att utelivet här inte är samma som jag är van vid? Superkul var det att träffa alla andra :)



Nu börjar allvaret, imorgon kommer gästerna och jag ska ha mitt första välkomstmöte här nere. Jag ska också göra premiär som ”vanlig” guide och inga aktiviteter. Sk bli riktigt spännande och se va jag tycker om det! För att ladda upp för kommande veckan var vi på 90 minuters kokosolja massage idag för det överkomliga priset på 120 kronor. Jag älskar det!


Ny förälskelse


Stora delar av introduktionen vi haft nu har vi suttit på kontoret. Detta är delvis för att snorklingsutlflykterna vi skulle åkt med på blivit inställda och för att det är mycket som ska fixas för den första ankomsten. Men nu har vi haft skattjakt! Det har man på varje ny destination för att man ska lära sig en massa. Vilken skattjakt säger jag bara! Det här har varit den bästa hitills.

Det började i Saladan där vi skulle svara på frågor om färjetider, shopping m.m. Vi skulle även besöka polisstationen. Vill ni veta hur mycket engelska de kunde där? Just precis, ingen som i Spanien det enda problemet här är att jag inte kan thai. Och poliserna såg inte ens bra ut, en liten besvikelse. När vi svarat på frågorna vi skulle trodde jag det var dags för lunch för jag var som vanligt hungrig. Men nej, utan då fick vi massage, så nice! Över en timme helkroppsmassage, och billigt är det så minst en gång i veckan ska det göras för det var underbart :)



Efter detta var det elefantridning. Efter lite velande om vem som vågade gå på elefanten först, för det såg inte allt för stabilt ut, bar det av. Förutom min fascination över hur stora elefanternas bajskorvar var och hur bra de tog sig fram i skogen såg vi en jättespindel och regndroppar stora som när det haglar. Ja, vi blev genomvåta, men kul var det! Slutligen avslutades det hela med en apshow och det var där jag fick min förälskelse. Herregud vilka söta apor och klättra på oss ville de. Det var nästan det bästa med hela dagen och jag hade lätt kunnat stanna där längre än vad vi gjorde. Ska erkänna att först såg de lite galna ut men sen kände jag att vi fick en fin connection, söta djur det där.


RSS 2.0